Najnowsze badania przeprowadzone przez brytyjskich naukowców z Harvard University dowodzą, że spożywanie curry minimum 3 razy w tygodniu skutecznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka,...
Napój zarówno z z tych surowych, jak i kiszonych buraków zawiera wiele cennych wartości odżywczych i można go stosować na różne dolegliwości. Warto po niego sięgać nawet codziennie, z...
Morszczuk, jak sama nazwa wskazuje, to ryba morska, bardzo popularna w Europie, zwłaszcza w Hiszpanii. Czy morszczuk jest zdrowy? Jakie ma zalety? Jak smakuje morszczuk?
Zdaniem historyków chleb żytni w czasach średniowiecza był… chlebem powszednim. Polska należy przy tym do krajów bardzo silnie związanych z uprawą żyta ze względu na panujące w...
Produkty z mleka bawolego pojawiają się już także na polskich półkach, ale jest to na razie towar niszowy, doceniany tylko przez amatorów. Co ciekawe jednak, patrząc na strukturę globalnej...
Sok z aceroli nie jest może powszechnie znany, ale wśród naukowców cieszy się wyjątkową reputacją jako najbardziej zasobny w witaminę C sok owocowy na świecie! Jego spożywanie można...
Każdy przedsiębiorca, ale i pracownik zatrudniony w firmie, która zajmuje się np. spedycją, doskonale wie, że oprogramowanie do wagi samochodowej musi łączyć w sobie kilka kluczowych...
Zwana też balsamką lub po prostu gorzkim ogórkiem, przepękla ogórkowata jest warzywem od wieków wykorzystywanym w kuchni azjatyckiej. W ostatnich dwóch dekadach cieszy się też coraz...
Mąka kasztanowa jest typowo włoskim specjałem gastronomicznym, choć owoce kasztanowca jadalnego (Castanea sativa) są znanym i cenionym przysmakiem na różnych kontynentach. Jako produkt...
Awaria pieca CO wymaga natychmiastowej reakcji. Co robić, jeśli masz podejrzenie lub pewność zepsutego kotła centralnego ogrzewania? Oto rozwiązanie Twojego problemu!
Mąka owsiana należy do mniej znanych surowców piekarskich, choć nie jest ani droga, ani nietypowa, jeśli chodzi o właściwości fizyczne. Co ciekawe, bardziej niż my doceniają ją nawet...
Zdrowe frytki? Niemożliwe? A jednak! Choć trudno zastąpić tradycyjne frytki z ziemniaków smażone na głębokim oleju, to frytki z korzenia pasternaku mogą...
Są energooszczędne, ekologiczne i występują w wielu wariantach. Żarówki ledowe stały się już standardem w większości polskich domów. Dlaczego wyparły tradycyjne źródła światła i na...
Olbrzymia, pomarańczowa i przede wszystkim zdrowa. Jak się okazuje dynia nie służy tylko do zamieniania jej w karocę dla kopciuszka. Idealnie sprawdza się do przygotowania pysznej i...
Rozwój technologii dotyczy nie tylko otaczających nas sprzętów elektronicznych, budownictwa czy medycyny. Okazuje się, że w ostatnich kilkunastu latach nastąpił prawdziwy „boom” rozwojowy...
Kwas z buraków kojarzony jest najczęściej z tradycjami Bożego Narodzenia. Wzmacnia smak i moc tradycyjnego wigilijnego barszczu. Warto spożywać go nie tylko od święta. Zakwas z buraków...
Volvo to marka ciągników siodłowych, która od lat przoduje w branży i jako pierwsza prezentuje innowacje, nowości, które inspirują wielu innych producentów to uwzględnienia takich...
Głogiem warto zainteresować się szczególnie na wiosnę – kiedy kwitnie, oraz jesienią – kiedy owocuje. Trudno zresztą przegapić te dwa momenty. Zarówno kwiaty i owoce głogu są tak piękne,...
Jabłka znane są z tego, że zbawiennie wpływają na pracę układu trawiennego. Pomagają przyspieszyć metabolizm i schudnąć. Ale oprócz tego chronią przed rakiem, przeciwdziałają miażdżycy i...
O soku jeżyn większa część z nas prawdopodobnie nawet nie słyszała – na sklepowych półkach pojawia się on bowiem niezwykle rzadko. Sezonowe czarne owoce są najczęściej wykorzystywane...
Ta strona używa plików cookies. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki. Dowiedz się więcej z naszej polityki prywatności.