Kiełki brokułu to kilkudniowe nasiona, które pod wpływem ciepła i wody wypuściły pędy. Mimo, że moda na kiełkowanie zadomowiła się na dobre w zdrowej kuchni już w latach 70-tych XX w.,...
Rosnąca liczba zamówień w sklepie e-commerce pociąga konieczność optymalizacji procesów pakowania i wysyłki. Jeśli głównym wypełniaczem paczek jest papier, warto pomyśleć o przejściu z...
Lucerna to jedna z najstarszych roślin uprawnych przeznaczonych… na paszę dla zwierząt. Pochodząca z południowo-zachodniej Azji, w XVIII wieku została szeroko rozpowszechniona na...
Kiełki to produkt na jakiś czas zapomniany, ale powracający do łask. Można pokusić się o stwierdzenie, że kiełki to skoncentrowane źródło wszystkich składników charakteryzujących daną...
Kiełki ryżu często bywają trudne do rozpoznania. Jak to możliwe? Otóż ziarna Oryza sativa najczęściej konsumowane są zanim jeszcze wypuszczą kilkucentymetrowe pędy – to w ciągu...
Olej z amarantusa to kolejna propozycja nietypowego oleju roślinnego, który oferuje unikalne korzyści zarówno w kontekście zdrowia, jak i pielęgnacji urody. Nietani i niełatwo dostępny,...
Kalarepa należy do warzyw, które nie cieszą się w naszej kulturze zbytnią popularnością. Analiza właściwości zdrowotnych tej rośliny pokazuje jednak, że dzieje się to niesłusznie....
Sok z kiszonej kapusty popularny jest zwłaszcza w środkowo-wschodniej części Europy, choć sam zwyczaj fermentowania kapusty pochodzi oryginalnie z Chin. Jako element sokoterapii, czyli...
Płatki drożdżowe to produkt znany przede wszystkim weganom. W diecie bezmięsnej bywa stosowany jako substytut sera – zarówno w kontekście smakowym, jak i odżywczym. Co ciekawe, drożdże w...
Według jednej z baśni braci Grimm, roszpunka była cenną rośliną rosnącą w ogrodzie pewnej czarownicy. Historia tego warzywa pokazuje, że przepadał za nią król francuski i amerykański...
Kiełki to inaczej bardzo młode pędy roślin. Są dostępne na rynku przez cały rok i nie należą do drogich produktów. To sprawia, że coraz częściej je spożywamy. A warto to robić, ponieważ poza...
Jujuba, czyli inaczej czerwone daktyle, to owoce drzewa głożyny pospolitej, typowego dla terytorium Chin. Jako lokalny specjał kulinarny kryją w sobie również niebywały potencjał zdrowotny,...
Choć brzmi tak egzotycznie i ekskluzywnie, korzeń lotosu w rzeczywistości jest zwykłym warzywem wykorzystywanym dość powszechnie w kuchni wschodnio-azjatyckiej, zwłaszcza w Chinach,...
Media społecznościowe są dziś potentatem w zakresie rozwoju i forsowania trendów. „Wewnętrzny przysznic” (z ang. internal shower) to stosunkowo nowy pomysł, który podbił serca...
Olej z orzechów włoskich to nie tylko smaczny i bardzo zdrowy element diety, szeroko rozpowszechniony w Europie, ale także produkt o dobitnym znaczeniu artystycznym! Wielkim jego...
Mąką grochowa uważana jest za poważną konkurencję dla mąki z ciecierzycy, choć ta druga wciąż w wyraźny sposób dominuje w międzynarodowej kuchni. Jako produkt wysokobiałkowy,...
Syrop z agawy to jeden z najpopularniejszych słodzików zastępujących cukier. Zawdzięczamy go, jak się łatwo domyśleć, agawom – amerykańskim sukulentom, których liście przed samym...
Pochodzące z australijskich wybrzeży orzechy makadamia, zostały odkryte w latach 50. ubiegłego wieku. Od tego czasu zasłynęły jako słodkie i bogate w cenny tłuszcz smakołyki. Są...
Wbrew pozorom czerwona cebula nie jest pojedynczym, odrębnym gatunkiem wyciskających łzy z oczu bulw. Na świecie istnieje bowiem bardzo wiele odmian przynoszących charakterystyczne,...
Ta strona używa plików cookies. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki. Dowiedz się więcej z naszej polityki prywatności.